Μορφές Γυναικομαστίας
Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στην εμφάνιση μιας γυναικομαστίας. Οι ακόλουθοι τύποι έχουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά και οφείλονται στην υπερτροφία του ανδρικού μαστού και ποικίλλουν σε σχήμα , μέγεθος,και στην έκταση πόσο παρεμβαίνει το λίπος στον ινώδη ιστό της γυναικομαστίας.
Επίσης υπάρχουν μορφές που αφορούν τον ένα μαστό και ονομάζεται ετερόπλευρη γυναικομαστία.
1. Φυσιολογική Γυναικομαστία
- Νεογνική (οιστρογόνα μέσω του πλακούντα). Υποχωρεί μόνη της
- Εφηβική:60-70% σε αγόρια 12-15 χρονών. Ευαισθησία στην ψηλάφηση. /ασυμπτωματική. Υποχωρεί σε 1-2 χρόνια. Υψηλή οιστραδιόλη
- Ανδρες >65 χρονών. Μείωση της τεστοστερόνης. Μαζί με την
εναπόθεση λίπους οδηγούνται σε αυξημένα οιστρογόνα και γυναικομαστία
2. Αυξομειούμενες σε μέγεθος θηλές
Σ’αυτή την μορφή ο αδενικός ιστός βρίσκεται κάτω από την θηλή-θηλαία άλω και εκτείνεται λίγο προς τα έξω δίνοντας μια κωνοειδή μορφή στον μαστό.
3. Καθαρά αδενική γυναικομαστία
Αφορά τους bodybuildes και οφείλεται στην χρήση αναβολικών στεροειδών. Λόγω του χαμηλού επιπέδου λίπους οι αθλητές της κατηγορίας αυτής εμφανίζουν μια καθαρά αδενικής μορφής γυναικομαστία. Στην κατηγορία αυτή η χειρουργική αφαίρεση του αδένα δίνει την λύση. Σπάνια ενδείκνυται η λιποαναρρόφηση στην μορφή αυτή.
4. Εφηβική Γυναικομαστία
Πρόκειται για την συγγενή η κληρονομική γυναικομαστία και εμφανίζεται στα αγόρια από 9-14 ετών.30-60% των αγοριών της ηλικίας αυτής έχουν μεγάλο στήθος. Ένα ποσοστό θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους με μεγάλους μαστούς, ένα άλλο ποσοστό θα υποχωρήσει και οι υπόλοιποι θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση μετά τα 18.. Στην βαριά εφηβική γυναικομαστία μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική παρέμβαση μετά από συμφωνία, ασθενούς, γονέων, ενδοκρινολόγου και παιδιάτρου.
5. Γυναικομαστία ενηλίκων
Είναι η πιο κοινή μορφή γυναικομαστίας. Στην μορφή αυτή ο αδενικός ιστός περιέχει σε ποικίλο βαθμό και εναποθέσεις λίπους.
6. Ψευδογυναικομαστία.
Δεν περιέχει αδενικό ιστό αλλά λιπώδη ιστό δηλαδή λίπος. Μοιάζει με πραγματική γυναικομαστία αλλά απαιτεί διαφορετική θεραπεία. Μπορεί η άσκηση και η διατροφή να βοηθήσει ως ένα σημείο.Στις περισσότερες η χειρουργική θεραπεία κρίνεται επιβεβλημένη. Σ’αυτή την κατηγορία η λιποαναρρόφηση μπορεί να βοηθήσει αλλά σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται και χειρουργική αφαίρεση.
7. Ασύμμετρη ή ετερόπλευρη γυναικομαστία.
Εδώ η διόγκωση του στήθους αφορά τον ένα μαστό ενώ ο άλλος εμφανίζεται φυσιολογικός σε μέγεθος και σχήμα. Ασύμμετρη γυναικομαστία μπορεί να συμβαίνει όταν ο ένας μαστός έχει διαφορετικό μέγεθος από τον άλλο αλλά και οι δύο έχουν γυναικομαστία.
8. Βαριά γυναικομαστία.
Χαρακτηρίζεται από μεγάλη διόγκωση των μαστών αλλά και υπερβολικό η ακόμα και χαλαρό δέρμα..Η μορφή αυτή εμφανίζεται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που έχουν χάσει την ελαστικότητα του δέρματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης και τα παχύσαρκα άτομα που έχασαν πολλά κιλά είτε με διατροφή είτε με βαριατρική χειρουργική κατά της παχυσαρκίας.